Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

ΤΟ DNA ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ! ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ Stonehenge ΠΡΙΝ 6000 ΧΡΟΝΙΑ

Οι αρχαίοι σκελετοί αποκαλύπτουν την άφιξη του πληθυσμού της ανατολικής Μεσογείου που αντικατέστησε ένα πληθυσμό κυνηγών-συλλεκτών των Βρετανικών Νήσων 


Οι άνθρωποι από την αρχαία Ελλάδα και την περιοχή του Αιγαίου ήταν οι πρώτοι αγρότες στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα γενετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Nature Ecology & Evolution .  

Φτάνοντας στη Βρετανία πριν από περίπου 6.000 χρόνια, οι νεοφερμένοι αντικατέστησαν ουσιαστικά τον υπάρχοντα πληθυσμό κυνηγών-συλλεκτών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Κατασκευάστηκε το πρώτο μνημείο του Stonehenge πριν από περίπου 5.000 χρόνια και ο μοναδικός πέτρινος κύκλος ανεγέρθηκε στην ύστερη νεολιθική περίοδο γύρω στο 2500 π.Χ.

Η μετανάστευση ήταν μόνο ένα μέρος μιας μεγάλης κλίμακας επέκτασης των ανθρώπων από την Μεσόγειο το 6000 π.Χ. που εισήγαγαν τη γεωργία στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ βρήκαν ομοιότητες μεταξύ του DNA των πρώιμων αγροτών της Βρετανίας και εκείνο που ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο πληθυσμός έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ένα ταξίδι από ανατολικά προς δυτικά μέσω της Μεσογείου.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες φαίνεται να έχουν προσγειωθεί στη δυτική ακτή πρώτα πριν εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές της Βρετανίας, υποδεικνύοντας ότι δεν διέσχιζαν τη Μάγχη με τη συντομότερη δυνατή πορεία, αλλά αντίθετα έπλευσαν στον Ατλαντικό.  

Ο Carles Lalueza-Fox, του Ινστιτούτου Εξελικτικής Βιολογίας στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι τα ευρήματα ταιριάζουν με τα ευρήματα της εξάπλωσης των μεγαλιθικών δομών στις ακτές του Ατλαντικού και της Ευρώπης.


Το DNA αποκαλύπτει ότι οι νεολιθικοί Βρετανοί εξαπλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από ομάδες που ακολούθησαν τη μεσογειακή διαδρομή, είτε αγκάλιαζαν την ακτή είτε πήγαιναν από νησί σε νησί με βάρκες.

Κατά τον Δρ Carles Lalueza-Fox, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη αυτή:


"Αυτή η διαδρομή αποτελεί συνέχεια της μεσογειακής διαδρομής της διασποράς της Μεσογείου, αλλά βεβαίως σε πολύ πιο περίπλοκες θαλάσσιες συνθήκες".

Σύμφωνα με τον Mark G Thomas, καθηγητής της εξελικτικής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, σε αντίθεση με άλλες χώρες που εγκαταστάθηκαν διαφορετικοί πληθυσμοί, στην περίπτωση αυτή  οι αρχαίοι πληθυσμοί δεν φαίνεται να έχουν μπερδευτεί  με τους ντόπιους Βρετανούς, όπως αποδεικνύεται από την περαιτέρω έρευνα. Γιατί οι  κυνηγοί-συλλέκτες της Βρετανίας φαίνεται πιθανότατα να είχαν μπλε ή πράσινα μάτια και σκούρο δέρμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου