Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Μάσκες θανάτου επιφανών ανδρών

Μάσκα θανάτου είναι ένα μεταλλικό, κέρινο ή γύψινο εκμαγείο του προσώπου ενός πρόσφατα θανόντα. Δημιουργούνταν στο παρελθόν (η εφεύρεση της φωτογραφίας έκανε τη χρήση τους μάλλον περιττή) είτε ως ενθύμιο είτε ως μοντέλο για τη δημιουργία ενός πορτρέτου ζωγραφικής.
Σε άλλες κουλτούρες χρησιμοποιούνταν και ως ταφικές μάσκες. Το προσωπείο του Αγαμέμνονα είναι τέτοια ταφική μάσκα, όπως και αυτή του Τουταγχαμών. Κάποιες Αφρικανικές φυλές πίστευαν πως όποιος φορούσε την ταφική μάσκα κάποιου, αποκτούσε τις δυνάμεις του.
Η πρακτική της δημιουργίας εκμαγείου ενός νεκρού ξεκίνησε τον Μεσαίωνα (στη Δύση τουλάχιστον), από κερί ή γύψο. Μοντέλα για τέτοιες μάσκες ήταν, εκτός από ευγενείς και βασιλικούς, φιλόσοφοι, επιστήμονες, ποιητές και πολιτικοί ηγέτες.
Από τα τέλη του 18ου αιώνα άρχισαν να χρησιμοποιούνται από επιστήμονες για την καταγραφή των χαρακτηριστικών της ανθρώπινης  φυσιογνωμίας. Τις δημιουργούσαν από ζωντανούς ανθρώπους, και τις χρησιμοποιούσαν για τη μέτρηση φυλετικών χαρακτηριστικών, αλλά και συγκεκριμένα από εγκληματίες, καθώς πίστευαν πως ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά κάποιου σχετιζόταν με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του (ιδέα που προέρχεται από το έργο του Αριστοτέλη «Φυσιογνωμονικά», αν και το βιβλίο αυτό ενδεχομένως να γράφτηκε από κάποιον ψευδο-Αριστοτέλη). Χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και από τις αστυνομικές αρχές, ώστε οι συγγενείς κάποιου αγνοούμενου να αναγνωρίσουν την ταυτότητα ενός πτώματος, αφού αυτό έχει ταφεί.

Πηγές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου